Στις 4 Ιανουαρίου 1910 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο ειδικό νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων, το μοναδικό στην Ευρώπη, την εποχή εκείνη. Ανεγέρθηκε στην αριστερή όχθη του ποταμού Ιλισσού (σημερινή περιοχή Ιλισίων), ως κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού, εύπορου επιχειρηματία και μεγάλου εθνικού ευεργέτη, υπο την εποπτεία της συζύγου του Ιφιγένειας Συγγρού, το γένος Μαυροκορδάτου.
Ο Ανδρέας Συγγρός ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας ενός νοσοκομείου προορισμένου ειδικά για τη νοσηλεία των πασχόντων από αφροδίσια νοσήματα. Εκεί μεταφέρονταν κυρίως οι πάσχουσες εκδιδόμενες γυναίκες, οι οποίες νοσηλεύονταν έως τότε σε άθλια κατάσταση, σε ένα υποτυπώδες ΄΄Κρατικό Νοσοκομείο Μεταδοτικών Νοσημάτων ΄΄ (στεγαζόταν σε ένα οίκημα κοντά στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών) μαζί με άλλους ασθενείς με αφροδίσια και δερματολογικά προβλήματα. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε την έδρα και τη διεύθυνση της κλινικής των Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Γεώργιος Θ. Φωτεινός, παράλληλη δε ανέλαβε και τη διεύθυνση του Νοσοκομείου ΄΄Α. Συγγρός΄΄, σύμφωνα με τη διαθήκη της Ιφιγενείας Συγγρού.
Ο καθηγητής εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Βιέννη) και είχε στενή επαφή με επιστήμονες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ήταν δε επιστημονικά προσανατολισμένος κυρίως προς το Παρίσι και με σαφή επίδραση της Γαλλικής Σχολής.
Ο Γεώργιος Θ. Φωτεινός ήταν δυναμικός με δημιουργική προσωπικότητα και παρά την αντίξοη πολιτική κατάσταση (ελληνοτουργικός πόλεμος), κατάφερε να οργανώσει το Νοσοκομείο ΄΄Α. Συγγρός με διεθνή δεδομένα και να καθιερώσει υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης για την ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1930 ο διάσημος Αφροδισιολόγος Gouzerot ανέφερε ότι το Νοσοκομείο ΄΄Α. Συγγρός΄΄ ήταν σύγχρονο και πρότυπο τόσο από αρχιτεκτονική άποψη και από επιστημονικό εξοπλισμό.